Vår historia

Servicekänslan sitter i väggarna

Den historia vi vill berätta handlar om en svunnen tidsepok och dess arv som sitter i väggarna på Drott. Vi låter väggarna tala och tar till oss känslan av att ha upplevt hur det var förr – även om vi inte var med då, 1909 när historien börjar.

1909 byggdes den anrika fastigheten som förutom nyöppnade Hotell Drott, inhyste tre välkända fotografer, ett bageri, en bank och några exklusiva paradvåningar, på första parkett mot järnvägsstationen. Bilarna var få och parkerades jämsides med häst och vagn. Det fanns inga parkeringsautomater eller lapplisor. Bara en poliskonstapel i kask,  ”stilig hjälm med spira på toppen”. Och pigga busungar från Herrhagens arbetarkvarter, mjölkbud, postiljonen, flotta damer i hatt med flor och tillhörande solparasoll som ledsagades av stiliga herrar i randiga byxor, vit kavaj och stråhatt.

Människorna levde i ett behagligt tempo, utan TV, mobiltelefoner och andra störande apparater. Att göra affärer och umgås med sina vänner fick ta sin tid. Det var viktigt med möten – och det var viktigt att leva och njuta.

Vi tycker att man ska ha tid att mötas och umgås även idag. Den som har minst tid behöver en Time Out som bäst. Då förökar sig tiden på ett konstigt sätt.

Här på Drott tar vi hand om dig! 

Hemma på Drott

Vårt anrika hotell finns mitt i centrala Karlstad, 50 meter från järnvägsstationen, nära till shopping och med solstadens hela nöjesutbud, på gångavstånd.

Clarion Collection Hotell Drott erbjuder en atmosfär som präglas av tradition, värme, vänskap och avslappnad hemkänsla. Det är ingen tillfällighet att vi

har blivit ett naturligt val för människor som reser mycket, som kanske är borta hemifrån, mer än de är hemma.

Kärnan i vårt sätt att tänka och våra värderingar formades tidigt, då några affärsresenärer som ofta sågs på samma hotell runt om i landet, började jämföra sina erfarenheter. Vart de än kom var hotellen lika tråkiga, likriktade, opersonliga och fyrkantiga. De bestämde sig därför för att starta egna hotell, med ett starkt prioriterat syfte:

Att skapa ett hem för affärsresnärer på väg.

Hotell som var annorlunda och individualistiska – vart och ett med sin egen speciella historia. Ett hem borta för individualister och verkliga livsnjutare! Grundarnas filosofi, liksom vår idag, bygger på respekt för människor och omtanke – i stort och smått. Idag trivs såväl affärsresenärer, utländska gäster som barnfamiljer gott hos oss. Det är vi säkra på eftersom de återvänder ”hem” till vår ”familj” igen och igen.

Bo bra och ät gott

Till oss är du alltid välkommen – även på julafton eller mitt i natten. I din vistelse här ingår: Eftermiddagskaffe med hembakt bröd, kvällsbuffé och full kontinental frukost – samt nyttjande av vår sköna relaxavdelning där du kan bada bubbelpool och koppla av i bastun.

Drott Bar är en om tyckt samlingspunkt för såväl karlstadsbor som tillresta. Dag som kvällstid. Här pratar man affärer, minglar, umgås med familjen, kopplar av med vännerna eller bara njuter av en stund för sig själv med en drink, lyssnandes till skön soul/jazz/funk musik.

85 rum med 3,40 i tak

Drott har 85 fräscha rum, varav 8 är minisviter. Samtliga rum har hög standard med bekväma sängar, TV, minibar, byxpress/hårtork, vattenkokare samt trådlöst bredband. Koppla av med en av våra böcker som finns på varje rum eller kolla termometern utanför ditt fönster, innan du klär dig på morgonen – som du gör hemma.

Ett anrikt hus

Hotell Drott byggdes 1909. Då fanns 10 rum för uthyrning, café och matsal fanns precis som idag, i gatuplan. Huset delades med de välkända fotograferna Viborg, Karlsson och Pramm. 1912 öppnades Drottbiografen på innergården (nuvarande matsalen) med plats för 200 personer. Till premiärfilmen som visades framfördes förstklassig musik av musikkapellet Viola. Lokalen renoverades tre år senare och i  Nya Wermlands-Tidningen kunde man 1915 läsa:

”Drottbiografen slår idag upp sina portar. Man kommer in i en glänsande ny lokal, smakfullt och elegant dekorerad från entrén till hvita duken, påkostad för flera tusen kronor för att verka treflig och proper. Det har tydligen inte knusslats med slantarne för att göra biografen så förstklassig som möjligt.

Så nu vet man hvart man skall gå, om man inte hvet hvart man skall gå.

Drott har Värmlands näst äldsta hiss! En riktig raritet i perfekt skick. I många år drevs en färghandel och parfymeri i huset. Tapeterna förvarades högst upp i tornrummet och hissen gick då bara näst högt upp. Sista biten fick biträdet gå uppför en trappa till tapetlagret, vilket tog tid. Men det hade kunderna på den tiden.

Nya tider tog vid och andra verksamheter här, innan nuvarande Drott Bar, har varit Karlstads första salladsbar Oasen, den första i sitt slag som erbjöd mat i hälsans tecken, samt den ”skotska” puben The Woolpack Inn.

We care – vi bryr oss om

STRAWBERRY (formerly Nordic Choice Hotels) tar ett stort samhällsansvar. Genom aktivt arbete sedan 2001, under varumärket ”We Care”, är vi kontinuerligt engagerade i en rad olika projekt för världshälsan, som; Brunnsborrning i Malawi som möjliggör överlevnad och utbildning, samt Regnskogprojektet – där varje övernattning på ett STRAWBERRY (formerly Nordic Choice Hotels), bevarar 100 m2 regnskog under 1 år.

Vi på Drott, bryr oss om människors hälsa och välbefinnande. Den dagliga verksam-heten sköts i enlighet med ISO 14001 miljöcertifiering, vilket bland annat innebär att vi tar hand om vårt avfall på rätt sätt, använder miljövänliga rengöringsmedel/metoder och serverar en fullvärdig ekologisk frukost varje morgon. Vi lånar ut reflexvästar och kartor för olika motionsspår och stadsvandringar i närområdet samt anordnar gästaktiviteter.

Unika gäster förtjänar hotell med personlig service och omtanke.